maandag 8 september 2014

Linzentaart met Bosbessen


Het is soms niet helemaal duidelijk waarom een gerecht juist die naam heeft. Linzentaart.... Linzen... Dan denk je toch niet gelijk aan taart. Linzen zijn om lekkere  soep te maken. Dacht ik. Even googelen dan maar. Het blijkt dat al in de 17e eeuw deze taart is ontstaan. In het Oostenrijkse Linz. Dat verklaard een hoop. Er lijkt wat onduidelijkheid over de soort noot die er in gebruikt wordt maar als een taart zoveel eeuwen overleefd heeft ga ik niet moeilijk doen over een nootje. In het recept dat mijn moeder jaren geleden vond in een Burda en tot op de dag van vandaag heeft bewaard, gebruiken ze gemalen amandelen. 
En 250 gram bosbessen. Ietsjes meer mag best....ze zijn erg gezond!

Smakelijk!
klik op de foto voor een vergroting.
Vertaling via rol menu in hoofdscherm

Meng voor het deeg 250 gr zachte boter, 250 gr gezeefde bloem, 250 gr ongepelde en gemalen amandelen, 150 gr fijne suiker, 1 ei, 1 mespunt kruidnagelpoeder, 1 volle theelepel kaneel
De creme maak je door 3 eieren, 100 ml yoghurt, 100 ml slagroom, 75 gr suiker en de schil van 1 geraspte citroen te mengen.
Bekleed de vorm met 2/3 van het deeg, vil met de bessen, doe de creme er over en werk af met repen van het resterende deeg.
50 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden