woensdag 25 februari 2015

Waterkerssoep met Gorgonzola/kwarkcreme


Gelukkig! Er zijn steeds meer kritische noten te horen als het gaat om `gezond` eten in de vorm van superfood. Alsof je als een kanarie moet leven om gezond te zijn... Natuurlijk heb ik ook wat van die zaadjes uitgeprobeerd. Daaarom heb ik nog steeds chia zaadjes in de kast staan bijvoorbeeld. Ik stik zowat in die prut! Blijft overal achter hangen en plakken. Kan nooit echt goed voor je zijn. Quinoa, ook zoiets. Daar moet je zoveel doorheen doen wil het ergens naar smaken dat het vanzelf weer niet gezond is. Nu is een beetje bewust eten wel een goed idee. Zelf maken, verse ingrediënten, zomin mogelijk pakjes, geen of heel weinig suiker en meer groenten. Klinkt helemaal niet zo heel erg vervelend ;-)  
Waterkers is niet direct een plantje waar ik nu zo snel aan zou denken als groente. Het groeit op vochtige plekken. Dus langs beken en vijvers kunt u het vinden. Het is ook een heel makkelijk plantje om te kweken. Het heeft een wat peperachtige smaak en is geschikt om in heel veel verschillende recepten te gebruiken. Salades, broodbeleg, garnering en als groente. In het plantje zit bevat ijzer, calcium, foliumzuur en etherische oliën. Dan moet deze soep wel een heel gezond soepje zijn!

Smakelijk!

Bak 1 fijn gesneden ui en knoflookteentje glazig in boter, Voeg 100 gram bloemige aardappelen in blokjes toe. Roer er 2 eetlepels bloem door en blus af met 150 ml droge witte wijn.Breng op smaak met peper en zout en voeg beetje bij beetje 750 ml groente bouillon toe. breng aan de kook en laat 20 min zacht sudderen. Was 200 gram waterkers en voeg de blaadjes ervan to aan de soep en maak meet de staafmixer een gladde soep.Serveerde soep met stokbrood en kwark/kaascreme. Meng daarvoor 100 gram kwark met 100 gram Gorgonzola. Hak 35 gram walnoten fijn en meng die met 2 eetlepels ahorn siroop. Druppel dit mengsel over de kaas/kwark creme.

Bron:LandIdee nr 1

zondag 22 februari 2015

Gebakken radijsjes


Ik wilde graag radijsjes tekenen en zocht op internet. Nou zou ik nooit gedacht hebben om radijsjes te koken of te bakken, maar het schijnt te kunnen! Ik vond dit recept. Het lijkt me erg lekker en ga het binnenkort eens uitproberen. 
Wie het ook gaat proberen, laat even weten hoe het smaakte?

Maak 2 bosjes radijsjes schoon en halveer ze. Snijd 1 appel in blokjes en een bosje bieslook fijn. Verhit olijfolie in een pan en bak de radijsjes op hoog vuur. Voeg de appel toe en de bieslook en breng op smaak met peper en zout en voeg 50 gram Parmezaanse kaas toe

Uien


Vroeger als kind lustte ik absoluut geen uien. Niet dat ik me dat kan herinneren maar volgens mijn ouders sprak ik bij het ontdekken ervan het legendarische `UI!` Om ze vervolgens minutieus uit mijn eten te peuteren en ze aan de rand van mijn bord te leggen. Deze aversie tegen uien is over gegaan. Helemaal. Ik kook nu bijna dagelijks met uien, verwerk ze door de sla of op een boterham. Vanavond had ik kapucijners met gebakken ui en knoflook.
Echt een aanrader!

Smakelijk!