vrijdag 28 november 2014

Lamsbout


Jaren geleden, toen mijn man mijn man nog niet was en ik voor het eerst met hem een lang weekeinde wegging naar zijn geboorte plaats Texel, at ik voor het eerst lam. Want "Texel is een schapen eiland, dus lam moet je een keer eten en bij die en die slager ( zijn naam is me na 15 jaar ontschoten) is het beste lamsvlees te koop." vertelde hij en dus kochten we daar een mooi stuk lam. Op de valreep vragen we hoe dat bewuste stukje bereid moet worden en dat is maar goed ook.We waren in de veronderstelling dat het een braad stuk was maar het was een 'kort-om-en-om-braden-stukje'. Biefstuk van het lam zeg maar. En inderdaad zo lekker! Je eet het niet elke dag, lam. Misschien een leuk idee voorde feestdagen dacht ik. Hierbij een lekker recept voor lamsbout.

Smakelijk!

Snijd de bovenkant van een stuk lamsbout met bot van ongeveer een kilo op verschillende plekken in en stop er knoflook, thym en rozemarijn in.Doe wat klontjes boter op en om de bout en zet die in een oven van 220 graden. Na ongeveer 30 minuten een glas rode wijn over het vlees gieten en de over op 180 graden zetten. Laat het vlees nog ongeveer een uur staan. 
Maak met de jus en wat crème fraîche een saus.

`Crab' salade




Er wordt al weer volop reclame gemaakt door de diverse supermarkten voor hun exquise kerstartikelen. De meeste mensen verzuchten: "Wat moeten we nu weer eten met Kerst?" en toch laat iedereen zich weer gek maken om een zo origineel mogelijk Kerstdiner met diverse gangen op tafel te zetten. Mijn hemel al die lange rijen kort voor de Kerstdagen bij de kassa! Met winkelwagentjes volgeladen alsof na de Kerst de wereld vergaat. Of in elk geval de supermarkt. En dan is 'Black Friday' nog niet eens echt ingeburgerd hier! Alsof er geen crisis is, geen Ebola en geen onrust in de Oekraïne. Nu is het ook niet logisch om hier te stoppen met eten omdat het elders slecht gaat. Dus storten we geld op 555. Wat een hoop geld heeft Nederland weer bij elkaar gekregen! Het is te hopen dat dat goed wordt besteed en zal helpen leed te verzachten.
Natuurlijk draait de wereld door. Wordt het gewoon Kerst en gaan we het gezellig maken met vrienden en familie. Want daar houden we van, van gezelligheid. En gezelligheid en lekker eten gaan hand in hand. Dus daarom, de komende weken lekkere recepten voor gezellige dagen!

Smakelijk!

Meng twee eetlepels mayonaise met 2 eetlepels kwark. Voeg een theelepel honing toe, wat peper en zout, Maak van 200 gram surimi sticks hele kleine stukjes, prak 2 hardgekookte eieren en meng beiden door het mayonaise mengsel. Garneer met bieslook. Voor een pittige variant 2 geperste teentjes knoflook toevoegen.



maandag 24 november 2014

Ohhhh......chocolademousse!


Dat is toch wel zo lekker! Je kan er van eten tot je ineens helemaal misselijk wordt.Wat stom is. En de volgende keer doe je het gewoon weer! Ik ken er verschillende recepten van. Sommige zijn met gelatine, andere met alcohol (ook niet te versmaden ;-) ) 
Dit recept kwam ik tegen in de Vrouw,de wekelijkse bijlagen van de Telegraaf. Mijn moeder bewaard die Vrouwen allemaal. Ik lees ze niet letter voor letter maar pik de artikelen er uit die me aanspreken. En op de laatste pagina staat altijd zo`n persoonlijk verhaal van een vrouw. Meestal is het een soort van bekenning van een tot dan toe lang en goed bewaard geheim. Weliswaar zullen de namen van betrokken personen aangepast zijn maar als die ene vriendin waarover het gaat het leest moet ze het toch herkennen zou je zeggen. Nou goed...het zijn verhalen om te smullen! En dan is er ook nog Helen. Een serie over een gescheiden en inmiddels hertrouwde en zwangere vrouw. Als ik het nooit meer zou lezen mis ik niks en toch volg ik het. Herkenbaar? Haha!
De onbedwingbare trek naar chocolade kent iedereen ook wel denk ik. En daar hoef je helemaal geen vrouw voor te zijn!

Smakelijk!

Smelt 250 gram 70 % chocolade au bain marie, Klop 3 eierdooiers romig en mix met de chocolade. Voeg 2 eetlepels sterke espresso toe. Klop 4 eiwitten stijf in ene brandschone kom. Klop 2 1/2 dl slagroom stijf en spatel die door het mengsel. Dan het eiwit schuim en vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast laten opstijven. Garneer de mousse met vers fruit en slagroom geslagen met suiker.