donderdag 14 augustus 2014

Bietjes


Ik vind bietjes helemaal niet lekker. Ze smaken naar aarde. En geven af. En je gaat er heel raar van plassen..
Toch zijn er heel veel mensen dol op. Als salade en als soep. Of gewoon `ouderwets` gekookt. Ik vind ze vooral leuk vanwege de kleur en het grappige blad. Vandaar deze schets.
Mocht u ze gaan eten,

Smakelijk!
(klik op de foto voor vergroting)

Andijvie met kerrie stamp


Het lekkere van stamppot is dat het zo makkelijk eet op de bank voor de tv. Beetje onderuit, benen op tafel en je favoriete programma aan. Zomer andijvie is sowieso al een lekkere groente en super gezond natuurlijk. Dit stamppotje is heerlijk kruidig en pittig door de uitje en de kerrie.
Spekjes er door, of een ouderwets balletje gehakt er bij. Of allebei... ;-)

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Pesto


Ik was nooit zo`n pesto eter. Een van de vele dingen die ik in de supermarkt gewoon voorbij liep en zodoende dus ook noot leerde kennen. Ik heb wel eens zo`n potje gekocht hoor. `Ach...wie weet....` En twee maanden later verdween het potje in de prullen bak, met schimmel en al. 
Maar toen mijn schoonzoon eens zelf pesto had gemaakt..... ! Ik was om. Nu is alles wat je zelf maakt zoveel lekkerder. Of het altijd het goedkoopste is betwijfel ik. lekker wel...erg lekker!
En helemaal niet zo moeilijk om te maken dus!

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Rabarber



"Een echte seizoens groente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is het een ware kinderschrik. Je kunt de steelgroente ook lekker opdienen."
Aldus Herman den Blijker op zijn website. Daar staat ook dit heerlijke recept op. 

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)
Recept van Herman den Blijker
Illustratie MoP

woensdag 13 augustus 2014

Verse doppertjes!


Zo lekker die verse doperwtjes. Deze vond ik op de zaterdagmarkt. 
"Mama,ik wil naar de markt, ga je mee?" Natuurlijk ga ik mee. Ik vind alles wat er aangeboden wordt op zo`n markt wel zo verleidelijk! We kopen o.a. lekker vers fruit voor een prikkie, armen vol bloemen - 5 bossen voor 5 euro - en deze doppertjes. Ze barsten bijna uit de schil en het blijken de zng `sweet peas` te zijn. Erwten zijn altijd al wel wat zoetig maar deze...heerlijk! Als kind ben ik met mijn vader en moeder op vakantie geweest naar Engeland en daar at ik ze voor het eerst. Ik heb ze hier eigenlijk nooit eerder gevonden. Wel eens in blik maar de verse zijn zoveel lekkerder. Wel ruim inkopen want het is veel schil en weinig erwt.

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)



maandag 11 augustus 2014

Groene kool roerbakken


In veel van mijn recepten zit knoflook, en ui. het zijn dan ook heerlijke smaakmakers en een goede basis (boemboe) voor diverse roerbak en stoofgerechten. 
Deze geroerbakte groene kool is meteen veel lekkerder dan alleen gekookt of gestoofd in boter. Dat is kool met pit zeg maar.
Lekker met aardappel, maar ook door macaroni en bij rijst.

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Knoflook saus


Soms is het he-le-maal niet handig om knoflook te eten. Als je de andere dag moet solliciteren bijvoorbeeld. Of naar de tandarts moet. Of naar een verjaardag en moet zoenen. Je zou dan peterselie kunnen kauwen. Het sap schijnt de knoflook geur te neutraliseren. Ik heb het nooit uitgeprobeerd.
Dit recept wel en dat is gewoon echt lekker!

Smakelijk!
(Klik op de foto voor een vergroting)

Spruitenstamp met kerrie


Dit stond in februari ook al eens op internet. Het ie een winters stamppotje maar hoort wel in deze blog. Kleine spruitjes, niet te lang gekookt zijn echt wel lekker. De grotere zijn dan weel lekker snel schoongemaakt, maar de smaak is iets anders. Die lenen zich dan weer wel heel goed voor spruitenstamp. 

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Spaghetti met spinazie



Van een bord van deze spaghetti heb je echt wel genoeg. Er zit behoorlijk veel machtigs in. Vlees, kaas, room sausen ook nog eens noten. Een lekkere salade erbij is een frisse tegenhanger en dan krijg je gelijk lekker veel vitamine binnen.

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Appeltaart




Enkele van mijn getekende recepten zijn als print te koop.
Kijk voor meer informatie op De webshop van Flowers & Arts

Scones


Enkele van mijn getekende recepten zijn als print te koop.
Kijk voor meer informatie op de webshop van Flower & Arts

Jam


Enkele van mijn getekende recepten zijn als print te koop.
Kijk voor meer informatie op de webshop van Flowers & Arts

Spinazie roerbakken



Spontane gesprekjes en ontmoetingen zijn toch het leukst. Ik heb een hond die natuurlijk regelmatig uit moet en zodoende raak ik nog wel eens aan de praat met andere honden bezitters. Net als moeders makkelijk in gesprek raken met mede moeder. 
Een tijdje geleden deden mijn zoon en ik samen boodschappen. Ik had net ergens een recept gezien van een roerbak spinazie gerecht. Dus ik pak zo`n zak en zeg tegen mijn zoon "Ik las laatst iets over spinazie roerbakken, zou dat lekker zijn?" En heel spontaan krijg ik antwoord van een medeboodschapper. "Ja!" zegt ze enthousiast en geeft mij het bovenstaande recept. Zo`n grappige ontmoeting maakt het boodschappen wel leuk. En het recept.... Lekker hoor!

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting) 

Spitskool met een Indische bite



Als je zelf even snel een beetje rijst kookt (basmati, dat is lekker geurige rijst) en lekkere balletjes gehakt met pindasaus maakt, of kipfilet met kruiden pasta laat sudderen (of allebei als je uitgebreid wit eten) en je maakt deze kool dan heb je een heerlijke Indische maaltijd. Maak eventueel wat extra. Kan zo in de vriezer voor als je eens een keer geen zin hebt!

tip: Te scherp gegeten? Niet gaan drinken,eet iets zoets.

ps: Het muisje in deze recept schets dient slechts ter decoratie.....

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Pompoen soep


Ik heb me deze zomer eens aan de pompoen gewaagd. Als ik heel eerlijk ben vind ik het zo`n ...... ja.... nou ja, de kleur vind ik leuk. Decoratief gezien en als bloemist vind ik het een pracht ding. maar om te eten....ik was niet zo van de pompoen. 
De soepjes die ik tot nu toe had gegeten waren melig en weeig en daardoor werd ik geen fan van pompoensoep. Toch wilde ik het nog wel eens proberen. Een mens wil ook wel eens iets anders eten toch? Ik heb er geen spijt van gekregen, het is een lekker soeppie!

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Gezonde lunch



Van dat lekkere bruine stevige brood, rucola salade, roma tomaatjes, mozzarella en pesto....meer is het niet maar lekker!

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Courgette soep



Courgette....het was voor mij altijd zo`n min of meer smakeloos ding wat in kleine stukjes door de pasta nog wel eetbaar was. Misleidend gelijkend op een komkommer is `ie die courgette. Ik heb in een grijs verleden een EGA cursus gevolgd. De Eerste Goudse Afslank club. met goed gevolg moet ik zeggen, 17 kilo afgevallen. En verder wil ik het er niet over hebben  ;-) 
Hoe dan ook, daar heb ik voor het eerst met courgette iets anders leren maken namelijk soep. 
Erg lekker, erg gezond en lekker iets anders. Dus...

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Chocolade mousse zonder slagroom




Ahhh.....chocolade! Soms heb je het gewoon nodig!   ;-)  Ik heb de `raw chocolate` ontdekt.. Dat is pas lekker. En nog gezond ook! Geen toegevoegde suiker, barstensvol antioxidanten. Geen idee wat dat precies zijn, maar volgens de verkoopster van de natuurwinkel is het een goede aanvulling op de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Ik geloof haar...
Om nu met die rauwe chocolade mousse te maken raad ik niet aan. Het goedje is niet heel voordelig. Voor een lekkere min of meer gezondere chocolade mousse kun je dit recept volgen. 

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting)

Quiche met geitenkaas en champignons


Quiche is zo lekker eten. Met wat salade, eventueel een stokbroodje. Glaasje wijn er bij of als het lekker warm weer is een roseetje. Op de vulling kun je je fantasie wel los laten: kip, zalm, salami, groeten in verschillende samenstelling. Een oosters gekruide quiche of curry quiche, ook lekker.
Deze is met geitenkaas, champignons, prei, knoflook....hmmm

Smakelijk!
(klik op de foto voor een vergroting) 

Kruidige tomatensoep op z`n Italiaans


.Als kind lustte ik helemaal geen tomaten. Bleh! Niet met een beetje zout, niet in de sla of op een broodje. Ik vond er helemaal niets aan. Alleen verwerkt tot soep, heerlijk!. Niemand maakt zo lekker tomatensoep als mijn moeder dat doet. Romige gebonden tomaten soep. Met balletjes. Echte balletjes natuurlijk! Zelf gedraaid van gehakt, met lekkere kruiden er door.
Toch ben ik een keer van gedachten verandert en staan tomaten op de wekelijkse boodschapenlijst. Tegenwoordig zijn er zo veel soorten tomaten...roma groot of klein, vlees tomaat, cherry tomaat, honing tomaatjes. Het is bijna snoepgoed. En nog eens super gezond ook. En sinds ik een groente box aan huis bezorgd krijg, eet ik ze vaak nog eens biologisch ook. Tomatensoep van die tomaatje sis helemaal lekker! En hoewel de soep van moeders de lekkerste blijft, is dit toch ook wel een heel lekker recept!

Smakelijk!
(Klik op de foto om het recept te vergroten)