donderdag 4 december 2014

Zalm uit de grill


Nog een lekker vis recept. Persoonlijk vind ik het lekkerder dan gestoomde zalm. Dit krijgt zo`n knapperig randje. Goed te combineren met basmati of noten rijst en sambalboontjes. Grote bak salade erbij en smullen maar!

Maak een marinade van 3 eetlepels olijfolie, 1 1/2 eetlepel rijstazijn, 1 theelepel sesam olie, 3 eetlepels ketjapsaus, een fijn gesneden ui, 1 eetlepel gember poeder, en een fijn gesneden knoflook teentje. Doe de marinade samen met 3 moten zalm in een afsluitbare plastic zak en laat een paar uur in de ijskast marineren. Gril in ongeveer 20 minuten.

Bijgerecht, een garalen `bootje`



Ik ben helemaal niet zo`n vis liefhebber. Hoewel ik het eten van vis wel steeds meer ga waarderen. Vooral gegrild of kort gebakken zoals ze dat bij `de Japanner` doen.Wat ik wel altijd lekker heb gevonden zijn garnalen. De lekkere Hollandse kleintjes. De lekkerste at ik op Texel toen ik met mijn moeder daar op vakantie was en we, natuurlijk, met een vissersboot mee zijn gegaan.  Thuis zelf pellen en met een beetje zout en peper....smullen!
Ik heb jaren geleden vreselijk gelachen met, of eigenlijk om een collega. Vlak voor we gezamenlijk op een beurs zouden staan gingen we met collega`s uit eten. Eén van hen bestelde vooraf een garnalen cocktail salade. Maar, zo verzocht hij, graag zonder saus want drank tijdens het werk dat kon écht niet! :-)
Dit recept is ook zonder drank maar zeker erg lekker!

Smakelijk!

Marineer gedurende een uur 200 gram garnalen in een scheut olie met een uitgeperste teen knoflook en wat peper en zout. Meng een scheut olijfolie, met een scheut rodewijnazijn, een theelepel honing , een paar druppels citroensap en wat peper en zout. De dressing! Was een handvol rucola sla en 1 rode paprika en snij de paprika in kleine blokjes. Snij ook wat bieslook en enkele blaadjes basilicum fijn. Meng dit en vul er vier witlof bladeren mee tot de helft. Roerbak de garnalen op hoog vuur kort en verdeel deze over de witlof schuitjes. Beetje zeezout er over en klaar!

dinsdag 2 december 2014

Ouderwets lekker, een gevuld eitje


Geen culinair hoogstandje, maar zo`n ouderwets gevuld eitje is nog steeds een lekker hapje voor bij de borrel. Deze Kerst zullen we geen uitgebreid diner hebben maar een latere lunch. Dus dan is een gevuld eitje lekker. Net als de pannenkoekjes die elders in deze blog staan, of het lamsboutje....Ook lekker hoor!

Smakelijk!

Pel 4 hardgekookte eieren en snijd ze op de lengte door. Maak van de eierdooiers, 2 eetlepels mayonaise, 70 gram geraspte kaas, 1 teentje knoflook, peper en zout een homogene massa.Vul daarmee de eieren en garneer met peterselie en paprikapoeder.

Pannenkoeken met viooltjes?





Viooltjes....dat is ook niet het eerste waar je aan denkt als je met het Kerstmenu bezig bent toch? Ik zag ze laatst liggen bij een groente speciaal zaak. Een plastic doosje met diverse kleuren kleine bloemetjes in diverse kleuren. Het schijnt een rage te worden, een trend deze kerst. Over de salade, als eetbare decoratie op het ijs en ook leuk in de pannenkoeken. En in die pannenkoeken kan dan weer ijs natuurlijk ;-)

Smakelijk!

Mix 1 1/2 kopje melk, 1/2 kopje water, 1 eetl. suiker, 1/4 tl zout, 3 eetl.boter, 1/2 boekweitbloem, 3/4 kopje patentbloem, 3 grote eieren, 50 vioolbloempjes. Laat 2 uur inde ijskast staan voor te bakken. Mix nog een keer en bak ineen klontje boter.Draai de pannenkoek om en strooi bloemetjes over de pannenkoek. Nu nog 30 seconden bakken.